интелигентен

прил. - просветен, образован, културен, начетен
прил. - схватлив, разумен, умен, способен, развит
прил. - наблюдателен, буден
прил. - бърз, находчив, остроумен, хитър, безскрупулен, нахакан

Български синонимен речник. 2013.

Look at other dictionaries:

  • интелигентен — (лат. intelligens) 1. способен за правилно сфаќање и разбирање на работите и појавите во животот, разумен, остроумен, паметен, бистар кој лесно сфаќа и расудува 2. образован, културен …   Macedonian dictionary

  • ИДЕ — (анг. IDE, скр. од intelligent drive electronics интелигентен електронски уред) комп. стандард за контролори на тврди дискови кај компјутерите базирани врз процесорите 80286, 80386 и 80486 овој стандард на интерфејс најголемиот дел од… …   Macedonian dictionary

  • интелигент — (лат. intelligens) 1. човек што и припаѓа на интелигенцијата човек способен за правилно сфаќање и разбирање на работите и на појавите во животот и во светот, интелигентен човек 2. погрд. малограѓански интелектуалец …   Macedonian dictionary

  • терминал — (лат. terminus) 1. крај на нешто 2. почеток или крај на сообраќајна линија (железница, авион, автобус, брод) 3. постојка, станица 4. комп. оддалечена единица што е поврзана со компјутер заради прием или праќање на податоци интелигентен терминал… …   Macedonian dictionary

  • безскрупулен — прил. безсъвестен, продажен, безчестен, подкупен, безогледен, без задръжки, не се спира пред нищо прил. безпринципен, безсрамен прил. интелигентен, умен, бърз, находчив, остроумен, хитър, нахакан прил. ненадежден, несигурен, непостоянен прил.… …   Български синонимен речник

  • буден — прил. събуден, интелигентен, любознателен, съзнателен, осъзнал се прил. бдителен, внимателен, съобразителен, пъргав, жив, нащрек, енергичен, деятелен, бодър, бърз, подвижен, разтропан прил. безсънен, бодърствуващ, незаспиващ прил. жизнен прил.… …   Български синонимен речник

  • бърз — прил. чевръст, пъргав, енергичен, жив, сръчен, бързорък, ловък, игрив, подвижен, лек прил. стремглав, стремителен, главоломен, ускорен прил. деятелен, експедитивен прил. срочен, неотложен, немедлен, спешен, незабавен, мигновен, моментален,… …   Български синонимен речник

  • културен — прил. цивилизован, образован, просветен, учен, ученолюбив, интелигентен, начетен, книжовен, напреднал, издигнат, развит прил. възпитан, благороден прил. изтънчен …   Български синонимен речник

  • наблюдателен — прил. внимателен, бдителен, осторожен, съобразителен, буден, зорък, съзерцателен, предпазлив, съсредоточен прил. бдящ прил. проницателен, прозорлив, дълбок, остър прил. умен, схватлив, интелигентен …   Български синонимен речник

  • нахакан — прил. дързък, нахален, натрапничав, натрапчив, оперен, отракан, буден, дебелоок, безсрамен, нагъл, смел, безочлив, надменен, безогледен прил. интелигентен, умен, бърз, находчив, остроумен, хитър, безскрупулен прил. агресивен …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.